Podaci istraživanja pokazuju da se trećina smrti uzrokovanih zloćudnim
bolestima može povezati s načinom prehrane i životnim navikama kao što su
siromašna prehrana, tjelesna neaktivnost, konzumacija alkohola i duhana,
prekomjerna tjelesna masa i pretilost. Ako i ne znaju za ovaj podatak, većina
onkoloških bolesnika ima svijest o tome da je prehrana važna, osobito tijekom
liječenja, te im se javljaju brojna pitanja, a najčešće sljedeća:
Koju se hranu smije uzimati?
Što uzimati za imunitet?
Što jesti za podizanje leukocita?
Što jesti za vrijeme kemoterapije?
Moram li jesti na silu?
Što kada počnem gubiti na težini?.
Je li nekom hranom hranim karcinom?
Trebam li izbaciti šećer iz prehrane?
Odgovore na ova i slična pitanja, bolesnici često dobiju iz nepodudanih izvora,
od prijatelja i susjeda koji su negdje nešto čuli ili s nekih neprovjerenih
internetskih stranica. Ne rijetko su savjeti na koje nailaze kontradiktorni pa se
bolesnici osjećaju izgubljeno.
Problem svakako predstavljaju loše prehrambene navike (kao društvo u cjelini
očito ih imamo jer smo najdeblja nacija u Europi) kojih se nije jednostavno
osloboditi. Često razmišljanje o promjeni načina prehrane dovede do
odustajanja jer nam se čini da zahtjeva prevelike napore, kako psihičke tako i
materijalne. Međutim, srećom, nije tako. Male i prilagođene promjene mogu
dovesti do znatnog poboljšanja općeg stanja bolesnika, a kako doći do njih
znaju nutricionisti. Upravo stoga je Udruga sv. Agata organizirala predavanje i
radionicu na temu „Principi pravilne prehrane“ koju je 23.02.2023. održala
Ivana Brodić, mag.nut. Članice udruge i prisutni sugrađani bili su jako
zadovoljni viđenim te je zaključak da je potrebno i ubuduće organizirati
edukacije o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te zdravog načina
života. Probuđena je svijest da tako malim promjenama u načinu života možemo
doći do značajnih rezultata.