Važnost prehrane onkoloških bolesnika

Podaci istraživanja pokazuju da se trećina smrti uzrokovanih zloćudnim

bolestima može povezati s načinom prehrane i životnim navikama kao što su

siromašna prehrana, tjelesna neaktivnost, konzumacija alkohola i duhana,

prekomjerna tjelesna masa i pretilost. Ako i ne znaju za ovaj podatak, većina

onkoloških bolesnika ima svijest o tome da je prehrana važna, osobito tijekom

liječenja, te im se javljaju brojna pitanja, a najčešće sljedeća:

 Koju se hranu smije uzimati?

 Što uzimati za imunitet?

 Što jesti za podizanje leukocita?

 Što jesti za vrijeme kemoterapije?

 Moram li jesti na silu?

 Što kada počnem gubiti na težini?.

 Je li nekom hranom hranim karcinom?

 Trebam li izbaciti šećer iz prehrane?

Odgovore na ova i slična pitanja, bolesnici često dobiju iz nepodudanih izvora,

od prijatelja i susjeda koji su negdje nešto čuli ili s nekih neprovjerenih

internetskih stranica. Ne rijetko su savjeti na koje nailaze kontradiktorni pa se

bolesnici osjećaju izgubljeno.

Problem svakako predstavljaju loše prehrambene navike (kao društvo u cjelini

očito ih imamo jer smo najdeblja nacija u Europi) kojih se nije jednostavno

osloboditi. Često razmišljanje o promjeni načina prehrane dovede do

odustajanja jer nam se čini da zahtjeva prevelike napore, kako psihičke tako i

materijalne. Međutim, srećom, nije tako. Male i prilagođene promjene mogu

dovesti do znatnog poboljšanja općeg stanja bolesnika, a kako doći do njih

znaju nutricionisti. Upravo stoga je Udruga sv. Agata organizirala predavanje i

radionicu na temu „Principi pravilne prehrane“ koju je 23.02.2023. održala

Ivana Brodić, mag.nut. Članice udruge i prisutni sugrađani bili su jako

zadovoljni viđenim te je zaključak da je potrebno i ubuduće organizirati

edukacije o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane te zdravog načina

života. Probuđena je svijest da tako malim promjenama u načinu života možemo

doći do značajnih rezultata.