Udruga

O udruzi

Udruga SV. AGATA – GLINA osnovana je 2019. godine na čelu s predsjednicom Udruge, dr. Sanjom Štingl Vlašić. Udruga je osnovana s ciljem pružanja cjelovite podrške ženama oboljelima od raka kroz poboljšanje kvalitete života, unaprijeđenje kvalitete liječenja kroz pružanje psihosocijalne pomoći, edukaciju i bolje informiranje pacijenata i njihovih obitelji te javnosti. Nadalje, cilj udruge je pružanje logističke podrške onkološkim pacijentima prilikom odlaska na terapije u Sisak i Zagreb. Na području grada Gline i okolice postoji 50 korisnica usluga udruge. to Udruga SV. AGATA – GLINA sudjeluje u Nacionalnom programu MAMA koji se održava i u Glini nekoliko puta godišnje te je tada omogućen besplatan mamografski pregled. Ranije, navedeno nije bilo moguće, već su najbliža mjesta za mamografski pregled bila u Petrinji (25 km udaljenosti) i Topuskom (15 km udaljenosti) te je stoga značajno i smanjen broj žena koje su se odazivale na preventivni pregled.

Udruga SV. AGATA – GLINA posebnu pažnju pridaje obilježavanju Dana narcisa, Dana mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternica i Ružičastog listopada. Održavanje promotivnih aktivnosti na ove dane od izuzetnog je značaja za podizanje razine svijesti opće javnosti u ruralnim i depopulariziranim područjima o važnosti samopregleda u ranom otkrivanju raka s ciljem povećanja efikasnosti liječenja.

Sveta Agata kršćanska je svetica i mučenica, zaštitnica i…
Udruga za pomoć ženama oboljelim od raka dojke Sv. Agata …

Zašto sveta Agata?

Sveta Agata kršćanska je svetica i mučenica, zaštitnica i pomoćnica žena oboljelih od raka dojke te zaštitnica dojilja. Rođena je na Siciliji u gradu Catania u III. stoljeću. Bila je izrazito lijepa, a još kao djevojčica zavjetovala se na djevičanstvo. U nju se zagledao te ju zaprosio Kvintijan, upravitelj Sicilije, no ona ga je odbila. Za kaznu je zatvara u javnu kuću, no nakon trideset dana zatočeništva, jedna od djevojaka koja je dobila zadatak podmititi je izjavljuje: “Lakše je razbiti pećinu, nego podmititi i uvjeriti Agatu da izgubi djevičanstvo i svoju vjeru.”
Dovedena je pred sud, no i dalje je pokazala neustrašivost i čvrstu vjeru. Poraženi konzul naredio je da ju privežu za kotač i okreću, a zatim da joj odrežu dojke i bace ih u vatru.Vođena vjerom, Agata je i to izdržala, uputivši krvniku riječi koje će se, kao najstrašnija opomena, kasnije često ponavljati na slikama svete mučenice: “Okrutni tiranine, kako te nije sram odsjeći ženi grudi, premda si se kao dojenče i sam na njima othranio.” Umrla je od posljedica rana i mučenja 5. veljače 251. godine te se upravo toga datuma slavi njezin spomendan. U kršćanskoj ikonografiji najčešće se prikazuje tako što u jednoj ruci drži palminu granu kao znak pobjede, a u drugoj poslužavnik sa ženskim grudima što upućuje na njezinu mučeničku smrt. Jedna je od sedam žena koje se, uz Djevicu Mariju, nalaze u Rimskom kanonu, a njezino je tijelo ostalo do danas neraspadnuto. Zaštitnica je brojnih župa i naselja diljem svijeta i hrvatskih krajeva kojoj se vjernici utječu za pomoć i snagu u nadvladavanju bolesti i životnih nedaća.

Donatori

Avon Kozmetika d.o.o.
Bauerfeind d.o.o.
Crveni križ Hvar
Društvo žena Buševec
Farmasi Cosmetics d.o.o.
Gavranović d.o.o.

Gavrilović d.o.o.

Gin.ordinacija dr.Sanja Š.Vlašić
Infoalfa 32 d.o.o.
Klub žena liječ. na dojci MAMMAE
Klub žena s bol. dojke Agata, Križevci
Liga protiv raka Grada Drniša
Mlin i pekare d.o.o.
OPG Cestarić
OPG Turkalj
Ord. dent. med. Draženka Krmek
Plovput d.o.o. Split
Udruga “Sve za nju”
Udruga žena operiranih dojki Nada
Udruga “Sveta Margareta”
Udruga žena s bolestima dojke
Županijska liga protiv raka-Čakovec

Tko smo

Članovi

Broj članica onkoloških pacijentica

Ukupni broj članica