Dan mimoza 2023.

U subotu ,21.siječnja, u Hrvatskoj se 16.put obilježio Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ili Dan mimoza u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.

Cilj ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti javnosti, posebno žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda i prevenciji raka vrata maternice koji je u Hrvatskoj treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina, a trećina svih dijagnosticiranih žena mlađa je od 50 godina.

U 99.7% slučajeva ovu vrstu raka uzrokuje dugotrajna infekcija HPV-om i zato rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka. Redovitom kontrolom i ginekološkim pregledima mogu se rano otkriti i liječiti premaligne promjene tako da se uz cijepljenje i redovite kontrole rak vrata maternice može spriječiti.

Udruga za pomoć ženama oboljelim od raka dojke sv. Agata Glina kontinuirano obilježava ovakve događaje kako bi opću populaciju, posebno žene, potaknula na redovitu brigu o vlastitom zdravlju.

Sretni smo da je ove godine Dan mimoza obilježen pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a u suradnji sa Srednjom školom Viktorovac iz Siska pa smo tako, po prvi puta, naš promotivni štand imali na dvije lokacije: u Sisku na gradskoj tržnici te u Glini na gradskoj šetnici. Na štandovima smo dijelili mimoze i edukativne letke i na taj način podizali svijest o prevenciji raka vrata maternice. U Glini su svojim dolaskom ovaj događaj podržali zamjenik župana, gospodin Mihael Jurić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo, gospođa Robertina Štajdohar. U Sisku su događaj podržali državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade- gospođa Željka Josić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i  hrvatske branitelja SMŽ- gospođa Alenka Ljubešić, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na čelu s dr. Pajtlar i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Sisačko-moslavačke županije. Zahvalni smo što su svi oni prepoznali važnost ovakvih događaja. Također smo zahvalni našim članicama i Srednjoj školi Viktorovac što su sudjelovali u organizaciji i provođenju obilježavanja Dana mimoza. Subotnje jutro je bilo snježno i hladno, ali to ih nije spriječilo da se okupe i da sve prođe u najboljem redu. Posjećenost štandova je bila zadovoljavajuća i to nam je drago, ali uvijek nastojimo da to bude više i da više aktiviramo i zainteresiramo mlade za koje je prevencija raka vrata maternice zapravo najbitnija.