Obilježavanje 50 godina sisačke neurologije i Dana crvenih haljina

Osvijestimo specifičnosti moždanog udara kod žena. Moždani udar može se spriječiti ukoliko pripazimo na sve čimbenike koji do njega dovode!

U organizaciji OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak i Odjela za neurologiju, u petak, 03. veljače 2023. u Panoniji Sisak obilježena je javnozdravstvena kampanja Dan crvenih haljina te 50 godina rada Odjela za neurologiju.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o moždanom udaru u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na promjenu načina života, a simbol je crvena haljina.

Moždani udar kod žena doživio je poseban interes tek u posljednjih deset godina, a istraživanja su pokazala da znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Za žene se povećava rizik s nastupom menopauze kada se njihov rizik od obolijevanja počinje izjednačavati s rizikom kod muškaraca.

Žene češće imaju atipične, nejasne simptome, a liječenje je zbog toga često odgođeno.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada:

? iznenadna utrnulost, oduzetost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela

? iznenadne smetnje govora – otežano izgovaranje, razumijevanje ili gubitak govora

? naglo zamagljenje ili gubitak vida

? gubitak ravnoteže i vrtoglavica

? iznenadna jaka glavobolja koja može biti popraćena mučninom i povraćanjem

Udruga Sveta Agata Glina osnovana je s ciljem pomoći onkološkim pacijenticama našega grada, no svojim radom ukazujemo i na ostale nužnosti očuvanja zdravlja žena, a kardiovaskularne bolesti i moždani udari jedan su segment toga.

Uz čestitke povodom velikih 50 godina rada Odjelu za neurologiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, zahvaljujemo na pozivu, a svim ženama poručujemo:

Svaki spašeni život znači mnogo, a naše će poslanje biti ispunjeno ako i jednoj ženi ukažemo na nužnost brige za vlastito zdravlje, a time i očuvanje vlastitog života.

Brinimo o sebi i svom zdravlju ❤️